Tesnoba v času korona virusa in izolacije

by Nataša
Korona tesnoba

Nekaj dni nazaj še nisem verjela, da se lahko zgodi kaj takega, kar trenutno doživljamo v Sloveniji in dejansko po celem svetu. Zato tudi nisem resno jemala vse te panike, ki se je že nekaj časa ustvarjala in v kateri so nekateri že pred tedni hiteli v trgovino in si nakupili zaloge hrane in ostalih živil za nekaj mesecev. Dejansko sem mislila, da se pretirava in da nekateri zanalašč ustvarjajo paniko.

No, potem pa je prišel četrtek, 12.3. Ravno sem se peljala z Jagodo na redni sistematski pregled pri 9. mesecih in sem po radiu slišala, da je vlada sprejela sklep, da se zaprejo šole in vrtci. Prevzel me je nemir. In seveda, ko sem prišla domov sem začela mrzlično brskati po internetu za vsemi mogočimi novicami. Prebrskala sem vse informativne novice, facebook, instagram, …

Bolj sem brala, bolj me je začelo stiskati pri srcu, tiščalo me je v trebuhu in začutila sem tesnobo. Pa saj to ne more biti res. To se lahko dogaja le v kakšnem znanstveno fantastičnem filmu. Ampak … vse je bilo res.

Cel dan sem preživela ob spremljanju vseh mogočih informacij in debat. Z otroki sem bila prisotna le na pol. Tudi naslednja dva dneva ni bilo nič drugače.

Postalo me je strah. In ko me postane strah, sem ohromljena. Ne morem normalno funkcionirati. V glavi mi bobni in nisem sposobna normalnega razmišljanja.

Kljub vsemu pa sem odgovorna za tri male ljudi, ki so zaenkrat še odvisni od mene in seveda čutijo moj nemir, zato sem se odločila, da bom kot prvi ukrep pri sebi za svoje duševno zdravje in za zdravje cele družine naredila premor pri branju vseh novic v zvezi s corona paniko. Počutje se mi je malo izboljšalo, vendar pa še kljub vsemu čutim tesnobo. Nemir. In seveda vse to se pozna doma. Hitreje vzkipim. Hitreje znorim. Večkrat privzdignem glas. Po eni strani sem vesela, da imam veliko družino, ki mi v bistvu ne pusti časa, da preveč razmišljam. A po drugi strani je to še večje breme. Razmišljanje in premišljevanje se začne, ko zvečer zaspijo.

O vsem tem sem odkrito spregovorila na Instagramu, kjer sem dobila tudi velik odziv mamic, ki se v tej nastali situaciji počutijo podobno kot jaz. Oziroma se soočajo s podobnimi občutki. Zato bi z vsemi vami, ki ste mi pisale, če imam kakšen dober nasvet glede nastale situacije, kako se soočiti z našimi občutki in kako se spraviti ven iz le teh, delila kakšen dober nasvet. Strokoven nasvet.

Za pomoč sem prosila Mikelo, ki ustvarja lifestyle blog Dora Ward, sicer pa je psihologinja, bodoča magistra psihosocialne pomoči. Podala je 10 praktičnih nasvetov, kako se izogniti tesnobi med tem nepredvidljivim časom:

Zelo pomembno je, da se v teh časih dobro organiziramo. To je ključ do kvalitetnega preživljanja časa za nekaj stenami, socialno odrezani od pristnih stikov, ko ne moremo objeti najdražjih, če živijo drugje, in ne moremo prosto uživati v parkih, nakupovalnih središčih ali prikupnih kavarnah.

Dobra organizacija zajema naslednje:

1. Pripravimo si urnik, pa naj bo grob ali zelo natančen. Pomembno je, da vanj vključimo čas zase, telovadbo, preživljanje časa z ostalimi v gospodinjstvu in nujne stvari.

2. Če ste te sreče, da delate od doma, si ustvarite kotiček, ki bo vaša pisarna. Miza in stol v posebnem kotu, ki ga opremite po svoje, dodate računalnik, pisala in kakšno motivacijsko sliko. To je vaš prostor, v katerem delate 8 ur na dan. Verjamem, da tega večina ni vajena, zato si vzamite pogostejše odmore in prigriznite kaj zdravega, pri tem pa ne pozabite na hidracijo!

3. Čas za spomladansko čiščenje. Pomlad je že nastopila, zato zamenjajmo utrujenost za kvalitetno čiščenje hiše. Vseh predalčkov, oken, šalic in kozarcev, vse oprat, prebrisat police in nazaj na svoje mesto. To je tudi nenapisana telovadba, ste vedele? 🙂

4. Danes Youtube ponuja ogromno kanalov z vsebinami za hitro telovadbo ali jogo v dnevni sobi. Sama obožujem Yoga with Adrienne, ki ima 30 dnevni izziv za vse, ki želimo jogirati medtem, ko moramo biti doma.

5. Vzamite si del dneva zase. To pomeni: pisanje dnevnika, bloga, pitje kavice, ogled najljubših Youtube kanalov, piling telesa ali sproščujoča kopel, peka, karkoli vas motivira in vas navda z optimizmom in energijo.

6. ZELO POMEMBNO! Distancirajte se od poročil, radia, družbenih omrežij, kjer vsakodnevno večkratdnevno opevajo nastalo situacijo. Tako se boste izognili ogromni meri tesnobe. Če ste prej radi spremljali poročila, si oglejte ena na dan, da ste na “tekočem”. Nikakor ne berite spletnih portalov, kot so 24 ur ali Žurnal, če ste nangnjeni k tesnobnosti ali zaskrbljenosti.

7. Dodobra premislite, s čim ste se nekoč ukvarjali, pa se sedaj ne več. Sama sem pisala poezijo, igrala v gledališču, slikala z vodnimi barvami, ustvarjala nakit ipd., pa sedaj ničesar od tega ne počnem več. Zakaj? Zdaj je pravi čas za obuditev tega, ker strast nosimo v sebi in ne pojenja kar tako. Če vam zmanjkuje materiala, spletne trgovine vseeno delajo!

8. Vrtnarite. To je hobi, znan po svojih sproščujočih in meditativnih prednostih. Gotovo imate okenske police, na katerih bi bila lušna domača, dišeča bazilika ali pa pehtran. Ali pa kakšne japonske rože, ki čudovito dišijo?

9. Berite! Ne spletnih portalov seveda, ampak navdihujoče knjige, romane, kriminalke, vse, kar vam požene kri po žilah in vas odpelje v domišljijski svet.

10. Nekatere ste mamice in verjamem, da je velik zalogaj biti v karanteni z otroki. Na spletu najdete ogrooomno izzivov in ustvarjanj, ki se jih vaša mladina lahko loti z vami ali pa brez vas. Spomnite se, kako jih pogrešate, ko veliko delate in svet teče po hitrih in ustaljenih smernicah. Zdaj jih imate 24 ur na dan na voljo – izkoristite to. Kadar pa potrebujete nekaj trenutkov zase, jim dovolite kakšno mirno risanko ali nanizanko. Zakaj pa ne.

V kolikor potrebujete še kakšne odgovore ali imate specifična vprašanja, mi lahko pišete na mikela.veren@gmail.com ali pa Nataši pustite sporočilo v ZS. Obe vam vsem želiva, da se držite zdravi, upoštevate pravila in si čimbolje organizirate čas, ki ga imamo sedaj, ko se je svet malce ustavil.

 

Preberi tudi