Svetovni dan knjige – kaj priporoča naš najstnik?

by Nataša
Svetovni dan knjige

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 23. april leta 1996 razglasila za svetovni dan knjige.

V bistvu bi lahko rekli aprilu kar mesec knjige, saj smo 2. aprila obeleževali mednarodni dan knjig za otroke.

In ker smo pri nas v družini, vsaj nekateri (razen Uroša), precej navdušeni bralci, bi rada z vami delila seznam mladinske literature, ki jo priporoča Jaka (skoraj 13 letnik). Jaka precej rad bere, sploh, če ima prepoved igric in gledanja televizije.

Glavni namen svetovnega dneva knjige je promocija branja, založništva in zaščite intelektualne lastnine.

Svetovni dan knjige praznujemo na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare. Te najbrž poznate, mar ne?

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) pa je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani že leta 1967.

Sicer sem nekje prebrala, da naj bi otroke spodbujali k branju z različnimi projekti, med drugimi tudi z domačimi branji in branimi značkami, ampak pri nas to ne pali. In ga tudi ne silim v branje knjig, ki so “predpisane” s strani šole. Meni osebno je važno le, da bere. Da bere in si tudi tako širi obzorje. Otroka k branju ne smemo siliti. Treba pa ga je spodbujati, da najde žanr ali avtorja, ki mu paše, ki mu je všeč, ki ga pritegne. In ker se knjižni okus razvija in je zelo oseben, se ne smemo norčevati iz tega ter zavijati z očmi (čeprav nas mogoče kdaj ima).

Zato sem samo vesela, da se loti knjig, pa kakršnih koli že.

Tukaj pa z vami (in vašimi najstniki, če jim primanjkuje idej in še niso tega prebrali) delim njegov izbor najboljših knjig in avtorjev:

Malo za šalo, malo za res
Malo za šalo, malo za res
Jaka bere tudi na Triglavu
Jaka bere tudi na Triglavu
Na morju mu vedno zmanjka knjig
Na morju mu vedno zmanjka knjig

Jaka še vedno ( …znova in znova) prebira stripe o Garfieldu. Le ti so mu strašno zabavni (!?? … tu bi jaz zavijala z očmi … ;)).

Seveda pa se najbrž najde še kakšna knjiga, ki jo na tem seznamu ni. Ampak malo za pomoč pa bo.

Kaj pa vaši otroci oziroma najstniki radi prebirajo?

 

Preberi tudi