Kaj vse bomo mi počeli med #ostanidoma časom?

by Nataša
Akrojoga

Ja, vem.  Idej, kaj početi med tem, ko čakamo, da bomo lahko spet svobodno tekali po trgovinah in po igriščih je že veliko. Ampak vseeno delim nekaj idej, ki vam bodo zagotovo prišle prav. Večino izmed teh smo že sami preizkusili. Pa ne med zdajšnjo karanteno, ampak jih prakticiramo, ko je slabo vreme. Ali pa ko se nam enostavno ne da nikamor.

Risanje, barvanje z vodenimi barvicami, barvanje pobarvank z navadnimi barvicami, nizanje perlic, lepljenje bleščic in striženje raznih likov najbrž že vsi prakticirate. Tako kot jih mi skoraj vsakodnevno.

VODA JE ZAKON

Pri nas se obe, 9 mesečnica in skoraj 4 letnica najbolj zamotita z vodo. Na sredo dnevne sobe pogrnem večjo brisačo in jima nalijem v nizek pladenj ali posodo vodo. Jagoda malo paca z rokami po vodi, Jerca pa jo preliva, čisti svoje punčke ali pa z brizgo zaliva rožice (to lahko kar traja, v moje veselje). Res je, da sta obe mokri do vrh glave in da je dnevna potem za pobrisat, ampak ni ga čez tistih nekaj minut, ki jih imam zase in za sedenje v miru ali kavico.

PLASTELIN VEDNO PALI

Seveda med rednimi aktivnostmi ne manjka plastelin. Mi smo ga sedaj naredili kar doma. Naredili smo ga iz 60 g jedilnega škroba, 180 g sode bikarbone, 180 ml vode, nekaj jedilne barve in treh kapljic eteričnega olja. Sestavine smo zmešali skupaj v navadni posodi za kuhanje ter ga greli do vretja. Ves čas smo zmes mešali tako, da je na koncu nastala le kepa. Ko nastane kepa, odstavimo z ognja ter počakamo, da se zmes ohladi.

DIY plastelin

DIY plastelin

OBARVANI ŠPAGETI

Ja, prav ste prebrali. Pobarvali smo špagete in iz njih naredili lepo mavrico.

Torej, en paket špagetov smo skuhali ter jih ohladili. Razdelili smo jih na štiri približno enake dele. Dodali malo olja, da se ne sprimejo. Potem pa vsak del posebej dali v svojo zip vrečko. V vsako od vrečk smo dodali različno jedilno barvo ter vrečke fino pregnetili tako, da so se špageti lepo obarvali. Lahko bi tu končali in bi bila to super senzorična igrača za Jagodo. vendar smo potem špagete vzeli iz vrečk, jih fino oprali, da niso več puščali barve na rokah ter jih razporedili po peki papirju. Pustili smo jih čez noč, da so se malo posušili. Naslednji dan sem ravno tako razgrnila večjo brisačo po dnevni in dala Jagodi in Jerci špagete v pladenj. In tako se je pacanje začelo. Jagoda je metala špagete okrog in okrog. Jerca pa jih je z svojimi kuhinjskimi pripomočki razporejala v svoje posodice. No, ta senzorična packarija je res za potrpežljive (starše, mislim), ker je potem kar precej dela s pospravljanjem. Ampak sem res imela ravno tak dan. Brez skrbi, nisem med potrpežljivimi.

Obarvani špageti
Obarvani špageti
Odlična senzorična igrača
Odlična senzorična igrača

IZDELAVA HERBARIJA

Ne vem sicer od kje sem se to spomnila, ampak ko sem se so na dan privreli spomini. Spomnim se, da sem sama, ko sem bila majhna, zelo rada izdelovala herbarije. Zaenkrat sva z Jerco nabrali nekaj rastlin (vijolica, trobentica, zvonček, pljučnik, vetrnica,…) in jih dali “prešat” v knjigo. Super je, ker se obe učiva kako se posamezne rastline imenujejo. Pri tem si pomagava kar z aplikacijo PlantNet (pofotkaš rastlino in ti napiše latinsko ime, latinsko ime skopiraš v google in ti že napiše slovensko) – nad to aplikacijo sem strašno navdušena. Jerca se pa tudi trenutno z navdušenjem uči pisanja črk (na svojo pobudo) in mislim, da bo zelo zadovoljna, ko se nama rastlinice posušijo in bo sama napisala imena ali pa vsaj svoje ime (ker kot so me spomnili drugi, je vedno potrebno napisati k rastlini, kdo jo je nabral).

Nabirava rastlinice za herbarij

Nabirava rastlinice za herbarij

PREPREKE

Tole igrico smo se šli pred kratkim. Je čisto enostavna in pri nas sta se jo šla tako Jaka kot Jerca. Tu ni zgornje omejitve pri starosti.

Rabite le kakšen selotejp, vrvico (pri nas se je volna izkazala za premalo trdno), lahko pa narežete na trak tudi kakšno staro majico (če nič od tega nimate). Potem pa vrvico napeljete po hodniku (ali sobi) sem ter tja, cik cak, gor in dol. Ter tekmujete kdo bo prišel od začetka do konca brez da bi se zapletel ali odtrgal kakšen košček. Pa ne se skregat, če se bo kdo totalno zapletel in uničil skrbno pripravljen labirint).

Slikica je iz Pinteresta:

DIY prepreke

DIY prepreke

ZAJČEK IZ NOGAVICE

Tegale zajčka sem objavila že zadnjič in se mi zdi super ideja ravno za sedaj. Potrebujete le riž in nogavico. In seveda vrvico ali nitko —> klik.

AKROJOGA

Ok, to ne bo prava akrojoga, ampak poizkusi. Mislim, da je to odličen način za sproščanje energije in primerna res za vse generacije. No, če vam le kosti dopuščajo.

Mi malo pogledamo po youtube in preizkusimo različne položaje (seveda ob veliko smeha). Preizkusite, ne bo vam žal. In zagotovljeno je veliko smeha.

"Akrojoga"

“Akrojoga”

 

Veliko idej sedaj kroži naokoli, ampak jaz bom izkoristila dneve za tiste ideje, ki sem jih zbirala že nekaj časa in za katere ni bilo do sedaj časa:

– barvanje kamnov (forka: Pinterest),

Barvanje kamnov

Barvanje kamnov

– Jaka bom prisilila, da naredi Jerci hišo iz kartona – malo heca, ker dejansko Jaka res uživa v tem (fotkica je iz Pinteresta),

Hiša iz kartona

Hiša iz kartona

– zabijanje žebljov (Jerca sicer ima en komplet, kupljen, ampak ji damo tudi navadne, mini žebljičke in to ji je res zanimiva zaposlitev,

Zabijanje žebljev

Zabijanje žebljev

…. več pa delim še tekom tega tedna ali naslednjega.

Kaj pa vi počenjate?

 

 

 

Preberi tudi