08.02.2023

Trendi digitalnega marketinga 2023

by Nataša
Digitalni trendi za leto 2023

Digitalni marketing se bo v letu 2023 še naprej predvidoma hitro razvijal, saj se tudi tehnologija in vedenje potrošnikov spreminjata s svetolobno hitrostjo. Toliko sprememb kot smo jih doživeli v zadnjih dveh letih, jih v zgodovini (marketinga) še nismo. Seveda je to posledica nestabilnega in nepredvidljivega okolja ter kompleksnih sprememb, ki se še vedno dogajajo (gospodarska kriza, pandemija, …).

Resnične potrebe strank bodo v ospredju. Podjetja bodo morala biti prilagodljiva, hitro odzivna, morala bodo izbrati ustrezne medije za pristop k strankam in pravi način komunicirianja. Vse to, če bodo hotela ostati konkurenčna.

Tukaj je nekaj ključnih trendov digitalnega marketinga, ki bodo verjetno oblikovali to področje v prihodnjih letih:

Personalizacija bo še naprej ključni trend v digitalnem trženju. Z naraščajočo količino razpoložljivih podatkov bodo podjetja svojim strankam lahko posredovala bolj prilagojena in ustrezna sporočila. To je mogoče doseči s ciljno usmerjenimi e-poštnimi sporočili, prilagojeno (dobra) uporabniška izkušnjamo s spletno stranjo in zanimivo vsebino na družbenih medijih.

Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje bosta imela večjo vlogo v digitalnem trženju. Te tehnologije lahko pomagajo podjetjem analizirati podatke o strankah in optimizirati njihova tržna prizadevanja v realnem času. Na primer, AI se lahko uporablja za prepoznavanje najboljših časov za pošiljanje e-pošte ali najučinkovitejših vrst oglasov za prikaz določenemu občinstvu.

Video vsebine bodo še naprej glavni del strategij digitalnega trženja. S priljubljenostjo platform, kot je YouTube, in široko uporabo pametnih telefonov z visokokakovostnimi kamerami je podjetjem lažje kot kdaj koli prej ustvariti in deliti zanimive video vsebine.

Marketing na družbenih omrežjih bo ostal pomemben del mešanice digitalnega marketinga. Zaradi nenehne rasti platform, kot so Facebook, Instagram in TikTok, bodo podjetja morala biti močno prisotna na družbenih omrežjih, da bodo dosegla ciljno publiko in da bo le ta sodelovala z njo (in obratno).

Predvideva se tudi, da bo glasovno iskanje postalo bolj razširjeno, ker bodo virtualni pomočniki, kot sta Amazonova Alexa in Google Assistant, vse bolj razširjeni. To bo zahtevalo, da podjetja optimizirajo svoja spletna mesta in vsebino za glasovno iskanje, da jih potrošniki najdejo tudi s temi orodji.

Na splošno pa bodo trendi digitalnega marketing leta 2023 še naprej poganjali podatki in tehnologija, saj si podjetja prizadevajo svojim strankam zagotoviti prilagojene in ustrezne izkušnje.

Sicer pa je Hubspot pripravil pregled marketinških trendov za leto 2022 in hkrati s tem napovedal:

– da bo vplivnostni marketing še naprej naraščal (preberi si 6 načinov kako najti pravega influenserja za vaš biznis),

– da bo potrebno še več vlagati v kratke videoposnetke, ker so izjemno učinkoviti,

– da bo potrebno redno pregledovati vsebine, ki jo ima podjetje na svojem spletnem mestu (to bi sicer moralo biti del vsake marketinške strategije) ter jo prilagajati. Podjetja bodo tudi več investirala v SEO, vsebinski marketing in podcaste. Pričakujemo lahko naprednejšo optimizacijo spletnih strani, saj se je izkazala za izjemno učinkovito (tako pri B2B kot pri B2C podjetjih),

– in seveda, po pričakovanjih (v času okoljskih, družbenih, gospodarskih in političnih izzivov), fleksibilnost je ključ.

V kolikor ti digitalni marketing ne leži preveč ali pa nimaš časa zanj, se lahko obrneš name za svetovanje na področju digitalnega marketinga ali pa za PISANJE OBJAV, E-MAILOV, ČLANKOV ALI OGLAŠEVANJE.

Preberi tudi