08.02.2023

Kaj sploh je spletno oglaševanje?

by Nataša
Kaj je digital marketing

Spletno oglaševanje je del digitalnega marketinga oziroma digitalnega oglaševanja. Digitalni marketing je uporaba digitalnih kanalov in tehnologij, s pomočjo katerih promoviramo svoje izdelke in storitve. Od tradicionalnega marketinga se razlikuje po tem, da vključuje uporabo kanalov, s katerimi lahko merimo in analiziramo kampanije z namenom razumevanja kaj deluje in kaj ne. Torej, med vsemi trženjskimi kanali je najbolj merljiv, zato ga je možno tudi najbolj optimizirati. Velika prednost pa je tudi ta, da podjetjem omogoča doseganje širšega občinstva po nižji ceni kot tradicionalni marketing.

Digitalni marketing sicer zajema oglaševanje na televiziji, radiu, digitalnih panojih, spletnih platformah, …. Oglaševanje na spletnih platformah pravilno imenujemo spletno oglaševanje in vključuje optimizacijo spletnih strani (SEO), plačljivo spletno oglaševanje, e-mail marketing, marketing na družbenih omrežjih in vsebinski marketing oziroma content marketing.

Spletno oglaševanje je sicer širok pojem in zajema precej različnih pristopov in načinov ter seveda medijev. Različna podjetja uporabljajo različne način in vrste medijev. S pomočjo odgovorov na vprašanja kdo je vaša ciljna publika, ki jo želite doseči, kje se nahaja in s kakšno vrsto vsebine jo želite doseči, si boste odgovorili tudi kakšen pristop za nastop na spletu in spletno oglaševanje boste uporabili.

Na splošno pa velja, da je za uspešen nastop na spletu bistveno naslednje:

1. Imeti morate dobro oblikovano in uporabniku prijazno spletno stran: vaša spletna stran je pogosto prvi stik med vami in potencialno stranko, zato je pomembno, da naredite dober vtis. Splošno pravilo naj bi bilo, da je dobro prodajno naravnana spletna stran tista, ki obiskovalcu s tremi kliki omogoči:

 • da vas pokliče
 • da izpolni kontakti obrazec
 • da vam pošlje mail
 • da naroči izdelek
 • ali da dobi več koristnih informacij o izdelku.

Če obiskovalec s tremi kliki ne bo prišel do želenega cilja, bo stran zapustil in šel iskati podatke drugam. In seveda, če imate hudo konkurenco, obiskovalca ne boste več videli na vaši spletni strani. Zato poskrbite, da bo imela vaša spletna stran čist in pregleden dizajn in da bodo bistveni elementi, ki so obiskovalcu oziroma potencialnemu kupcu na dosegu prstov.

2. Spletno stran morate optimizirati za iskalnike (SEO) – SEO optimizacija je izraz, ki pomeni “search engine optimization” oz. “optimizacijo spletnih strani”. In bolj kot boste dosledni z izvajanjem le te na vaši spletni strani, višje boste uvrščeni na Googlu. Višja uvrstitev vaših spletnih strani na Googlu pa prinaša tudi več organskega prometa torej obiskovalcev.

3. Brez oglaševanja na družbenih omrežjih ne bo šlo- sedaj najbrž že veste: če vas na družbenih omrežjih ni, potem je to tako kot da ne bi obstajali. Družbena omrežja kot so Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok so močna orodja za doseganje potencialnih strank in krepitev prepoznavnosti blagovne znamke. Z objavo privlačne vsebine in interakcijo s sledilci si lahko podjetje pridobi zveste sledilce in poveča promet na svoje spletno mesto.

4. Ne zanemarite e-mail oglaševanja. Le ta vključuje pošiljanje ciljanih, prilagojenih e-poštnih sporočil seznamu naročnikov. Pri e-mail marketingu nimate praktično nikakršnih materialnih stroškov, pomembno je le, da oblikujete sporočilo, ki bo naletelo na najboljši možen odziv pri vaši ciljni skupini, pri čemer je najbolj pomembno, kako domiselni ste. Je učinkovit način za negovanje odnosa s potencialnimi strankami in seveda način kako jih spremeniti v vašo zvesto stranko.

5. Vsebinski marketing: vključuje ustvarjanje zanimive, informativne in izobraževalne vsebine, ki pritegne (in pomaga obdržati) nove obiskovalce. Z ustvarjanjem zastonj vsebine (objave v obliki bloga, videoposnetki, infografike in druge vrste vsebine) boste pritegnili potencialne kupce in jih spremenili v kupce ter obstoječe kupce spodbudili k ponovnim nakupom. Ker je vsebinski marketing zanimiv, informativen in izobraževalen, vas bodo kupci bolje spoznali, postali jim bomo všeč in iz tega razloga bodo tudi radi z nami še naprej poslovali oziroma kupovali od nas. In bolj kot boste imeli kakovostno vsebino na posameznih kanalih in redne objave, večje bo zanimanje za vašo blagovno znamko.

“Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories, you tell.” – Seth Godin, Squidoo

Preberi si tudi KAKO NASTOPATI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH S POMOČJU INFLUENCER MARKETINGA.			
      

							          
							    

Preberi tudi