Najbolj puhast šmorn ever (carski praženec)

by Nataša
Najbolj puhast šmorn ever

Pri nas doma so otroci ene velike zbirčne rite in za večerjo včasih res nimam več idej kaj jima narediti. Tako vsak teden več ali manj ponavljamo tiste jedi, ki so otrokoma najbolj všeč. In med temi je tudi šmorn. Ki sem ga seveda zaradi tega ponavljanja morala izpopolniti do pikice.  Saj mojemu Jaki itak ni nič všeč, kar je domače. Ponavadi.

Ampak, tale šmorn pa kar pohvali.

Ste vedeli, da ima šmorn celo svojo zgodovino? No,  jaz nisem. Ampak se res nisem nikoli poglabljala.

Torej, carski praženec oziroma šmorn je povezan s cesarjem Francem Jožefom in njegovo ženo Sissi. Sicer obstaja več zgodb v zvezi z nastankom šmorna in cesarjem, ampak meni je najbolj všeč tale.

Šef kuhinje naj bi na željo Sissi pripravil novo jed, lahkotnejšo, saj je tako zahtevala Sissi, ki je bila obsedena s svojo suho postavo. Sissi je novo jed gladko zavrnila, ker se ji je zdela preobilna. To pa naj bi razjezilo Franca Jožefa, ki je v jezi rekel:” No, daj, da vidim, kakšem “Schmaren” je naš šef pripravil.” In očitno je bil zadovoljen s šmornom, saj naj bi zmazal kar obe porciji, svojo in od žene. 🙂

Carski praženec ali šmorn
Šmorn moramo peči počasi
Tudi brez posipa je šmorn odličen
Tudi brez posipa je šmorn odličen

Najbolj puhast šmorn ever

Najbolj puhast šmorn (carski praženec)

Natisni
Za: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 6 jajc
  • 350 g moke
  • 1 dcl radenske
  • 0,5 l mleka
  • ščep soli
  • malo vanilijevega ekstrakta

Navodila

  1. Beljake in rumenjake ločimo.
  2. Iz beljakov in ščepa soli zmiksamo čvrst sneg.
  3. Vse ostale sestavine zmešamo skupaj (z ročnim mešalnikom), dokler ni več grudic.
  4. V nastalo maso rahlo vmešamo čvrst sneg.
  5. Ponev obilno naoljimo. Počakamo, da se olje segreje in v ponev zlijemo cca 2 zajemalki mase.
  6. Pokrijemo in na rahlem ognju pečemo kar nekaj časa.
  7. Ko se nam zdi, da je masa spodaj že primerno rjava, zgoraj pa že malo čvrsta (pa ne še čisto), maso s spatulo razrežemo na 4 dele in vsak del posebaj obrnemo okrog.
  8. Pečemo še nekaj časa (da še druga stran porjavi). Tokrat brez pokrova.
  9. S spatulo razrežemo pečen šmorn na koščke in postrežemo.
  10. Še prej pa seveda obilno posujemo s sladkorjem, polijemo gor nekaj segrete nutelle ali pa dodamo marmelado.
  11. Lahko pa tudi vse troje.
  12. Dober tek!

Opombe

Sestavine so sicer za 4 osebe. Ki so kar precej lačne. Jaz včasih naredim iz vseh sestavin. Včasih pa jih samo prepolovim.

Preberi tudi