Pri nas doma so otroci ene velike zbirčne rite in za večerjo včasih res nimam več idej kaj jima narediti. Tako vsak teden več ali manj ponavljamo tiste jedi, ki so otrokoma najbolj všeč. In med temi je tudi šmorn. Ki sem ga seveda zaradi tega ponavljanja morala izpopolniti do pikice. Saj mojemu Jaki itak ni nič všeč, kar je domače. Ponavadi.
Ampak, tale šmorn pa kar pohvali.
Ste vedeli, da ima šmorn celo svojo zgodovino? No, jaz nisem. Ampak se res nisem nikoli poglabljala.
Torej, carski praženec oziroma šmorn je povezan s cesarjem Francem Jožefom in njegovo ženo Sissi. Sicer obstaja več zgodb v zvezi z nastankom šmorna in cesarjem, ampak meni je najbolj všeč tale.
Šef kuhinje naj bi na željo Sissi pripravil novo jed, lahkotnejšo, saj je tako zahtevala Sissi, ki je bila obsedena s svojo suho postavo. Sissi je novo jed gladko zavrnila, ker se ji je zdela preobilna. To pa naj bi razjezilo Franca Jožefa, ki je v jezi rekel:” No, daj, da vidim, kakšem “Schmaren” je naš šef pripravil.” In očitno je bil zadovoljen s šmornom, saj naj bi zmazal kar obe porciji, svojo in od žene. 🙂
Sestavine so sicer za 4 osebe. Ki so kar precej lačne. Jaz včasih naredim iz vseh sestavin. Včasih pa jih samo prepolovim.Sestavine
Navodila
Opombe