KAKO NASTOPATI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH S POMOČJO INFLUENCER MARKETINGA oziroma MARKETINGA Z VPLIVNEŽI?

by Nataša
Influencer marketing oziroma marketing z vplivneži

Influencer marketing ali marketing z vplivneži je oblika trženja, pri kateri oglaševalec svoje sporočilo namesto na celotni trg potencialnih strank fokusira na vplivneže. Vplivnež ima zaupanje, ki ga je zgradil skozi leta, mesece,.. s svojimi sledilci (preko bloga, videov, objav na družbenih omrežjih,…).

Deljenje vsebine s  pomočjo vplivnežev se pogosto uporablja za predstavitev produktov, storitev, …

Vplivneži s svojim priporočilom usmerjajo sledilce na spletno stran oglaševalca, povečajo doseg na družbenih omrežjih ter tudi vplivajo na dejanski nakup.

Ko nek posameznik priporoči določen izdelek ali storitev, deluje veliko bolj zanesljivo, kot če to stori podjetje v klasičnih oglaševalskih medijih.

Ko izbirate vplivneže za promocijo svojih produktov ali storitev, naj vas ne zavede zgolj število sledilcev ali všečkov. Bolj pomemben dejavnik je engagement sledilcev z vplivnežem ter seveda kakšne vrednote zagovarja in predstavlja vplivnež in ali so le te skladne z vašimi vrednotami.

Zavedati se je potrebno, da če je pristop k influencer marketingu pravilen, da lahko naredi čudeže – sploh za predstavitev produktov in za prepoznavnost blagovne znamke.

Poleg tega se prodaja velikokrat zgodi indirektno. Tudi če sprva ne boste dosegli ekstremnega porasta prodaje, vam sodelovanje z vplivneži prinaša dolgoročne koristi. Povezovanje znotraj influencer marketinga z več influencerji hkrati hitro ustvari splošno prepričanje, da gre za storitev ali izdelek, ki ga uporabljajo že skoraj vsi in ga zato tudi vsi preprosto morajo imeti. Kar pa seveda pripelje do potreb po nakupu. Sledilci, ki spremljajo določenega influencerja, imajo podobne nakupovalne navade. In zato je verjetnost, da bodo kupili enak izdelek ali koristili isto storitev, kot jo uporablja in priporoča le ta, zelo velika. Tako tudi sledilci delijo objave dalje in s tem širijo glas med druge ljudi. Lahko bi rekli temu modernejša različica širjenja glasu iz ust do ust.

Marketing z vplivneži je seveda marketing na dolgi rok. Zato ne obupajte prehitro, sploh pa ne, če zaupate v svojo odločitev pri izbiri vplivneža.

Zaupanje v vplivneža pa boste imeli le, če boste izbrali pravega za svoj biznis. Delajte z vplivneži, ki imajo sledilce – vaše potencialne stranke. Zato ne pozabite najprej definirati vašega idelanega kupca oziroma stranko.

Pred samo izbiro vplivneža je nujno, da:

  • Raziščete trg – kar pomeni, da raziščete vplivneže (lahko to zelo enostavno naredite, da vprašate vaše sledilce komu sledijo, komu zaupajo, kaj jih zanima, kam se obrnejo, če česa ne vedo, …);
  • Kot že zgoraj zapisano, relevantnost vplivneža je mnogo bolj pomemben dejavnik kot pa njegov doseg (poglejte ali imate podobne/enake idealne stranke);
  • »Be SEOsocial«, izberite tudi med vplivneži, ki vam lahko nudijo čim več backlinkov na vašo spletno stran.

Pri izbiri vplivneža ne glejte le na številke. Vplivneži oz. influencerji se na splošno delijo na štiri kategorije: mega, makro, mikro in nano. Mega so vplivneži z več milijoni sledilci. Makro so vplivneži, ki imajo med 100.000 in 1 milijon sledilci. Mikro so vplivneži z od 5.000 do 100.000 in nano so vplivneži z manj kot 5000 sledilci. Čeprav nekako pri nas velja, da so mikro influencerji tisti, ki imajo manj kot 10.000 sledilecv.

Delo z mikro influencerji ima več pozitivnih strani:

  • Lažje si jih privoščite;
  • Bolj so zagnani/strastni (še vedno si želijo priti na višje številke, vsaj večina);
  • Žanjejo večje zaupanje;
  • Bolj resno jemljejo svoje delo (odgovarjajo na sporočila, se odzivajo hitreje, imajo bolj pristen odnos s sledilci, so več online,…);
  • Imajo večji engagement.

Če ste izbrali influencerja, mu pustite proste roke pri ustvarjanju, saj ste ga konec koncev izbrali zato, ker vam je njegov način dela všeč. In seveda pristnost je skoraj vedno bolj nagrajena.

Z vplivnežem, ki ste ga izbrali sodelujte na dolgi rok. Tudi tako bodo sledilci (vaši potencialni kupci) videli in vedeli, da le ta zaupa vašim izdelkom/storitvam.

Ker infuencer marketing je dejansko povezovanje podjetja in njegovih ciljnih kupcev.

Seveda pa je pomembno tudi kakšen je vaš CILJ. Kaj želite s kampanijo doseči?

Cilj potem določa obliko sodelovanja, kanale in seveda influencerja oziroma influencerje.

Za orientacijo pa z vami delim še informacijo kakšne so cene slovenskih influencerjev oziroma vplivnežev?

Načeloma velja, da se ena objava na Instagramu ovrednoti na približno 100€ na 1000 sledilcev. Seveda pa se to od posameznika do posameznika razlikuje. Poznam vplivneže, ki za eno objavo in set storyjev računajo med 500 in 600 evri (s približno 20000 sledilci). Vse je dejansko stvar samega dogovora ter vsega zgoraj napisanega.

V kolikor vas zanima več oziroma bi radi tudi z vašim podjetjem nastopili na trgu s pomočjo influencer marketinga, sem vam na voljo za pomoč.

Preberi tudi