08.02.2023

7 brezplačnih aplikacij za urejanje fotografij in videov

by Nataša
7 brezplačnih aplikacij za urejanje fotografij in videov

Danes obstaja veliko orodij in aplikacij, ki jih je mogoče uporabiti za ustvarjanje vsebine na družbenih omrežjih in ki so brezplačne. Sicer si vsak najde tisto, ki mu je najbolj simpatično in enostavno, za tiste, ki pa še niste vešči uporabe le teh, pa danes delim z vami seznam 7 brezplačnih aplikacij za urejanje fotografij in videov, ki jih uporabljam tudi jaz.

Spodaj naštete brezplačne aplikacije za urejanje fotografij in videov so meni osebno najljubše. Občasno uporabim tudi katero drugo, vendar se vedno vrnem k:

Canva – za Canvo ste najbrž že vsi slišali, četudi jo ne uporabljate. Je brezplačno spletno orodje za grafično oblikovanje. Z njo lahko ustvarjate objave za družbene medije, predstavitve, plakate, videoposnetke, dokumente, … konec koncev si v tem programu lahko naredite tudi logotip za podjetje. Uporaba je res enostavna. Za uporabo ne zahteva poglobljenega študija in dolgoletnega učenja. V njej najdete ogromno možnosti predlogov za različna področja: družbene medije (storije, videe, objave, …), video (posnetki, kolaži, oglasi, …), marketing (vizitke, letaki, logotipi, …), itd.

Canva omogoča brezplačno verzijo in tudi plačljivo verzijo. Brezplačna različica omogoča preko 250,000 brezplačnih predlog, več kot 100 vrst oblikovanja ter dostop do fotografij in grafik.

Plačljiva profesionalna verzija (Canva PRO) pa ponuja večji nabor predlog, fotografij in grafik. Dodatna funkcija je možnost sestavljanja urnika za objavljanje vsebine na družbeni medijih. Za 11,99 EUR na mesec lahko pro Canvo uporablja do 5 ljudi, omogočajo pa tudi brezplačno 30-dnevno poskusno dobo.

Piktochart – z Piktochartom lahko ustvarite profesionalne infografike, letake, plakate, grafikone, videoposnetke in drugo. Tudi pri uporabi Piktocharta oblikovalske izkušnje niso potrebne. Nedvomno je to orodje, ki omogoča, da na zelo preprost in hiter način izdelate kakovostno infografiko.

Snapseed – s to brezplačno aplikacijo za urejanje fotografij lahko fotografiji prilagajate svetlobo, kontras, osvetlitev in podobno. To je bila moja prva aplikacija, ki jo uporabljam še danes za hitre popravke fotografij. Ima tudi možnost brisanja motečih predmetov, vendar je ta funkcija primerna le za kakšne madeže ali kakšen res miniaturni popravek. Poleg enostavnih orodij vsebuje tudi mnogo filtrov, s katerimi lahko z enim klikom uredite fotografijo.

p.s. klikni na fotko in te vrže na YT video kjer imaš prikazano kako urediti fotografijo tako kot je spodnja.

Adobe Lightroom – poleg Snapseed aplikacije, omenjene zgoraj, je bila ta aplikacija med prvimi, ki sem jo začela uporabljati za urejanje fotografij in ki se mi zdi zares enostavna. Enostavno prilagodite barvo fotografije, osvetlite fotografijo ali pa spremenite globino fotografije. Lightroom ima v sami aplikaciji že naloženih nekaj presetov oziroma prednastavitev, s katerimi samo z enim klikom ali dotikom uredite fotografijo ali video. Uporabljate jo lahko tako za fotografije in videe.

Unfold – aplikacija, ki omogoča ustvarjanje elegantnih, uglajenih zgodb za Instagram in druge platforme družbenih medijev. Je urejevalnik videov in fotografij, ki ponuja na stotine nagrajenih Instagram predlog. Jaz to aplikacijo res rada uporabljam za storije, da izgledajo malo bolj profesionalni in res kot prej napisano, elegantni.

Za urejanje videov je na voljo res ogromno aplikacij, ampak jaz sem se navadila na InShot, ki je enostaven za uporabo in ponuja vse kar potrebujem za sestavljanje in kreiranje zanimivih videov za storije in reelse. Ogromno različnih možnosti za delo z zvokom, prehodi in filtri. V sami aplikaciji imate možnost dodajanja glasbe, ki jo Instagram ne zavrača (kar je včasih problem, če uporabljate glasbo, ki jo Instagram ne dovoli). In seveda je na voljo kar nekaj različnih vrst pisav za dodajanje na video.

CapCut – Podobna aplikacija kot InShot je tudi CapCut. TULE si lahko pogledate kratek video kako uporabljati CapCut.

Upam, da vam je bil seznam za brezplačne aplikacije za urejanje fotografij in videov v pomoč in da ste kaj novega izvedeli.

Preberi tudi