08.02.2023

6 NAČINOV KAKO NAJTI PRAVEGA INFLUENCERJA ZA VAŠ BIZNIS

by Nataša
Kako najti pravega influencerja za vaš posel?

Si človek, ki se na veliko izogiba reklamam? Ko gledaš TV, preklopiš na drug kanal, če so na vrsti reklame? Ko gledaš video posnetke na YT, komaj čakaš, da lahko pritisneš na gumb:«preskoči oglas«? No, nisi edini. Večino ljudi oz. potencialnih kupcev nas je takih.

Torej, kako priti do idealnih strank oz. kupcev, če pa vsi delamo podobno?

Najboljši in trenutno v porastu je influencer marketing oziroma vplivnostni marketing.

Če imaš svoj biznis in bi rad prodal svoje izdelke ali storitve, obvezno potrebuješ svojega influencerja oziroma vplivneža.

Na kratko, influencer je nekdo, ki si je skozi čas, skozi svojo zgodbo in vsebino zgradil bazo sledilcev, ki mu zaupajo in verjamejo.

Influencer marketing pa je način povezovanja podjetij z vplivneži z namenom povečati svojo prepoznavnost blagovne znamke ali konverzije (prodajo) med določeno ciljno publiko.

Razlog, zaradi katerega so številna podjetja nezadovoljna s preteklimi sodelovanji z influencerji, ni ta, da ta način marketinga ne deluje, temveč pogosto zato, ker njihova marketinška vsebina ni premišljeno načrtovana, izvedena ali avtentično usklajena s ciljno skupino.

Nekaj razlogov zakaj sodelovanje z določenim influencerjem ni obrodilo sadov:

 • Podjetje je izbralo influencerja, katerega sledilci niso usklajeni  z njihovo blagovno znamko, tudi influencer običajno njihovega produkta ali storitve ne bi uporabljal.
 • Podjetje ni raziskalo kdo sledi influencerju in ali so sledilci tudi njihova ciljna publika oziroma kupci.
 • Podjetje ni pustilo vplivnežu proste roke pri ustvarjanju vsebine, napisali so mu strog scenarij, s čimer težko izrazi svoj resnični jaz in s tem odvrne svoje sledilce.
 • Določili so le promocijske, tržno – prodajno naravnane vsebine, kar pa je seveda sledilce oz. potencialne kupce odbilo.
 • Niso vnaprej določili ustreznega sledenja, linkov – URLjev ali landing strani, s čimer bi lahko merili rezultate.

Dejstvo pa je, da ob pravilni strategiji in izvedbi influencer oz. vplivnostni marketing deluje, kar dokazujejo številni podatki (https://influencermarketinghub.com/influencer-marketing-statistics/).

Influencer oziroma vplivnostni marketing pomaga podjetju:

 • povečati prepoznavnost blagovne znamke,
 • doseči idealno občinstvo,
 • povečati število sledilcev na družbenih omrežjih,
 • vzpostaviti zaupanje do izdelkov in storitev,
 • pridobiti kakovostne povratne informacije ter povezave,
 • pri pojavljanju na blogih, ipd., ter deljenju na različnih platformah,
 • pri iskanju potencialnih strank, kar pa posledično spodbuja prodajo.

Zdaj, ko veste, kaj je influencer oz. vplivnostni marketing in kako lahko koristi vaši blagovni znamki, poglejmo, kako najti vplivneže za vašo blagovno znamko. V tokratnem članku se bom osredotočila na Instagram.

Torej, kako najti pravega influencerja za vaš biznis oziroma podjetje? Nekaj o tem sem že pisala v prejšnjem članku, ki si ga lahko preberete na tej povezavi.

Preden začnete z iskanjem influencerja, morate:

 1. Poznati kaj želite z marketingom oziroma kampanijo doseči? Identificirati morate svoje cilje, še preden začnete.
 2. Vedeti kakšen tip kampanije boste vodili z influencerjem.
 3. Poiskati influencerja ali influencerje, ki jih lahko povežete z vašo nišo.
 4. Analizirati influencerje, ki promovirajo vašo konkurenco.
 5. Analizirati influencerje s sledilci, ki so dejansko vaše potencialne stranke.
 6. Določiti kako boste merili rezultate.

1. Poznati kaj želite z marketingom oziroma kampanijo doseči? Identificirati morate svoje cilje, še preden začnete

Ko začnete graditi svojo marketinško kampanijo, morate najprej vedeti kaj želite s to kampanijo doseči. Kaj je tisto, kar bi najraje videli kot rezultat?

Cilji lahko vključujejo:

* Prepoznavnost blagovne znamke

* Ustvarjanje identitete blagovne znamke

* Povečati število sledilcev

* Povečati aktivnost sledilcev

* Prodaja

* Povratne stranke

* …

Ko jasno definirate svoje primarne cilje, že lahko bolje ocenite kateri influencer je tisti, ki vam bo pomagal doseči pozitivne rezultate.

2. Vedeti s kakšnim tipom kampanije boste nastopili z influencerjem

Ko načrtujete svojo marketinško kampanijo, upoštevajte, katera vrsta kampanje vam bo najbolje pomagala pri povezovanju z vrsto vplivnih oseb, s katerimi želite sodelovati.

Na voljo imate različne vrste marketinških kampanij. Naj jih na tem mestu omenim nekaj:

Izdelki oz. storitve v zameno za objave: V kolikor se influencer strinja (in seveda odvisno od vrednosti izdelkov ali storitev) se lahko dogovorite, da na svojem omrežju omeni vaše izdelke ali storitve (kolikokrat oz. kako dolgo in v kakšnem obsegu se seveda dogovorite, najbolje s pogodbo).

Sponzorirana objava: Pomeni dogovor z influencerjem, da v zameno za plačilo objavi (ali objavlja) vaše izdelke ali storitve na svojih kanalih.

Nagradne igre: Zaradi enostavnosti in vzajemne koristi so nagradne igre najbolj pogosto uporabljena marketinška kampanija z influencerji. S tem si lahko povečate bazo sledilcev, vendar morate paziti, da so sledilci vplivneža vaše idealne stranke. V nasprotnem primeru vam nagradna igra ne koristi prav dosti.

Vendar obstaja tudi v tem primeru veliko tveganje, da se nagradne igre udeleži veliko tako imenovanih lovilcev nagrad, ki pa vas po končani nagradi igri odsledijo.

Prevzem vašega računa na socialnem omrežju – takeower: tovrstna kampanija je pogosta na Instagramu. Prevzem pomeni, da vplivnež za dan, dva ali celotni vikend (npr.) prevzame vaš profil na Instagramu.

Kode za popust: pomeni, da kreirate kodo za popust, s katero bo vplivnež razveselil svoje sledilce in oboževalce.

Ambasadorji vaše blagovne znamke –  brand ambassadors: Ambasador blagovne znamke predstavlja vašo blagovno znamko dejansko na vsakem koraku, s tem pomaga povečati prepoznavnost in prodajo. Je obraz vašega podjetja. To je oseba, ki ji kot podjetje plačate (ali pa se kako drugače dogovorite z njo) za promoviranje imidža vašega podjetja, uporabo oziroma nošenje izdelkov podjetja. Pooseblja vrednote in poslanstvo podjetja.

 • Poiskati vplivneže, ki jih lahko povežete z vašo nišo.
 • Raziščite #hashtage: napišite si od deset do dvajset hashtagov, ki so pomembni za vaše podjetje, vašo nišo, produkt oziroma storitev in jih hkrati vaša idealna stranka tudi uporablja. Rraziščite jih. Poglejte pod najboljših 10 na Instagramu. Uporabniki teh hashtagov so najverjetneje ljudje z veliko engagementa. Preglejte njihove profile.
 • Raziščite svoje sledilce in poglejte komu oni sledijo. Mogoče pa kateri od influencerjev že sledi vam, vaši blagovni znamki in jo uporablja?
 • Analizirati vplivneže, ki promovirajo vašo konkurenco.

Najbrž dobro veste kdo je vaša konkurenca. Enostavno pogooglajte jo, raziščite njihov profil na Instagramu (ali na drugih platformah, če ciljate tudi na druge), poglejte kako deluje z uporabo influencerjev ter kdo jih je v preteklosti že promoviral. Influencerji, ki so mogoče v preteklosti že promovirali podobne znamke, kot jo predstavljate vi, so včasih tisti pravi tudi za vas.

 • Analizirati vplivneže s sledilci, ki so dejansko vaše potencialne stranke

Seveda pa ni nujno, da je influencer dejansko povezan z vašo nišo. Lahko ima skupno točko z vami in to so sledilci, ki imajo podobna zanimanja, interese, nakupovalne navade, … kot pa vaša idelana stranka.

Kar pa pomeni, da morate natančno vedeti kdo je vaša idealna stranka, vaše idealno občinstvo. Zato morate nujno narediti analizo idelanega občinstva, vedeti kaj jo zanima, kaj kupuje, kje kupuje, komu sledi, katera spletna mesta obiskuje, itd.

Kot zanimivost lahko na tem mestu dodam, da na trgu obstajajo plačljiva in brezplačna orodja, s katerimi si nekateri pomagajo pri iskanju pravega influencerja. Plačljiva orodja v večini uporabljajo agencije.

Katera so ta orodja, ki lahko preberete na tej povezavi: Free influencer marketing tools.

 • Na koncu je potrebno določiti kako boste meriti rezultate

Tako kot pri vsaki kampaniji, je tudi tu potrebno ustrezno ovrednotiti rezultate, saj boste le tako lahko izmerili učinkovitost kampanje. Poleg klipinga, ki vključuje screenshote vseh objav, vas bodo zanimali tudi naslednji podatki, ki naj vam jih priskrbi influencer:

doseg objav, število interakcij (všečki, komentarji, deljenja, kolikokrat je bila objava shranjena), število ogledov videa, število ogledov in doseg zgodb (storyjev), število odgovorov na storyje, število gledalcev Instagram livea (če ste izvedli prenos v živo).

Upam, da vam je bil članek v pomoč pri iskanju pravega influencerja za vaš posel oziroma vam bo prišel prav v kolikor boste kdaj razmišljali v tej smeri.

V kolikor pa se tega ne bi lotili sami ali potrebujete bolj natančne napotke, pa sem vam na voljo preko elektronske pošte: gnata07@gmail.com ali pa me lahko pokličete na tel. 041921270 in se dogovorimo za nadaljnje sodelovanje.

Preberi tudi